Ik had geluk het nieuwe jaar te starten met een indringend artikel in de zondagskrant:
‘Ik was het wél waard om voor te blijven leven’.
Ik maakte in dit artikel kennis met Aniana Taelman die de zelfmoord van haar vader twintig jaar later in een boek verwerkte.
Ik heb meteen beslist om het artikel een plaats te geven aan mijn prikbord en het boek alvast aan te schaffen.
Toen ik het boek in de boekenwinkel afhaalde en ermee in mijn handen naar mijn auto stapte, was het precies ‘goud’ dat ik vast hield.
Intuïtief wist ik: hierin zal ik herkenning vinden!
Ik ben zelf nabestaande van mijn tweelingzus Sandra die 9 jaar geleden zelfmoord pleegde.
Ik heb het boek gelezen net zoals ik het krantenartikel over Aniana gelezen heb: behoedzaam.
Bijna met ingehouden adem, af en toe het boek gewoon op mijn schoot laten rusten en laten binnen komen wat ik las.
Tegelijk kwam ook mijn eigen verhaal in stukjes terug, in golven van herkenning, in beelden die op mijn netvlies gebrand staan.
Wat mij het meest geraakt heeft, is het lezen van de woede en onmacht die Aniana doorgemaakt heeft. Die herken ik zo sterk en het was ‘deugddoend’ te weten dat er nog mensen zijn die zo’n sterke gevoelens gehad hebben.
Ik vind het boek een aanrader voor elke mens die kiest om hoopvol verder te gaan in het leven.
En misschien is het zelfs dé kans voor mensen die deze keuze nog moeilijk kunnen maken om net door dit boek te lezen één sprankeltje hoop te vinden, één lichtje in de tunnel, één woord dat de pijn en onmacht verzacht.
De getuigenis van Aniana laat veel ruimte voor alle gevoelens die wij als mens doormaken als we in het leven zwaar beproefd worden. Niemand is daar vrij van. Waar we wél zelf kunnen in beslissen is de manier waarop we verder gaan. Weliswaar voor altijd getekend als nabestaande, evengoed met een dynamiek die net daardoor niet meer klein te krijgen is.
Ik hoop dat ‘Het einde is nu’ voor vele mensen een nieuw begin mag betekenen!
Anja Willaert

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.