Lieve lezer,

Dromen zijn er om werkelijkheid te worden; waarom zouden ze ons hoofd anders blijven gek maken?

Het enige wat nodig is om dromen werkelijk te laten manifesteren is volharden in dat onstilbaar vertrouwen, in dat onwankelbaar geloof dat elk ideaal wel degelijk op z’n tijd naar ons toekomt.

In mijn professioneel verleden stond ik geregeld op kleine en grote podia om kleine en grote groepen te dynamiseren, te modereren of om een thematische voordracht te geven. 

En hoewel ik elke keer de gekende op-stap-spanning in maag en darmen voelde zinderen, droomde ik van bij mijn eerste publiekelijke applaus om ooit op het meest begeerde podium ter wereld te mogen staan, om ooit een boodschap te mogen brengen waarbij de ganse wereld meeluistert en meekijkt.

Niet alleen is die grootse droom uiterst onverwacht werkelijkheid geworden, de boodschap die ik brengen zal is bovendien mijn eigen geleefd en authentiek uitgeschreven verhaal. Zover had ík toen zelfs niet durven denken.  

Mijn verhaal is nog niet eens in boekvorm op de markt verschenen, en toch sta ik wel degelijk op het fel gegeerde TEDx podium op 16 december aanstaande.

Wat me te doen staat op deze razendsnel naderende hoogdag, is echter zoveel moeilijker dan iemand zich ook kan inbeelden: die dag spreek ik uit wat ik twintig jaar lang niet in de mond heb kunnen nemen.

Ja, ik breng mijn eigen verhaal; en ja ik heb drie jaar lang gewerkt om mijn innerlijk gevecht tegen de ziekte van alzheimer bij mijn veel te jonge moeder neer te pennen, maar daarom wordt het uitspreken ervan nog altijd niet makkelijker. Lotgenoten met échte trauma’s zullen de moeilijkheidsgraad hiervan begrijpen.

De ware reden achter het verwoestende innerlijke gevecht tegen mijn moeders’ ziekte, achter de uitputtende last die elke crisis in Huize Taelman met zich meebracht, lag heel diep opgeborgen in de krochten van mijn ziel waar geen mens ooit bij kon.

Elke pijnscheut die monster Alzheimer me liet voelen, ervoer ik dubbel zo heftig omdat zijn oorsprong in mijn eeuwig verzwegen, en totaal onverwerkt verleden lag.  

Elke crisis van angst – die de ziekte zo eigen is – werd kolossaal uitvergroot omdat die me onbewust terugbracht naar het hellevuur van toen.

Het is dat eeuwigdurend, tergend lang schrijfproces dat élke onverwerkte pijnscheut naar boven heeft gestuwd en één voor één heeft blootgelegd.

Dat dit schrijfproces moordend was, hebben velen letterlijk ervaren. Ik heb me namelijk uit zelfbehoud moeten afsluiten van de buitenwereld om deze klus te klaren. Het was geenszins mijn intentie om deze zwarte bodem van mijn verhaal openbaar te maken vooraleer mijn boek werkelijk in de vitrines van elke boekhandel zou liggen. 

Maar het TED podium opgaan, en slechts de bovenste laag van mijn verhaal vertellen, is onmogelijk.

Ik schrijf échte verhalen, gegrepen uit het échte leven, en als gevolg zal ik in volle échtheid dat podium opkomen en mijn verhaal voor het eerst in twintig jaar aan de buitenwereld verkondigen.  

Enkel mijn man weet wát me echt te doen staat, omdat enkel híj het diepe vallen en telkens weer opstaan tijdens mijn schrijfproces heeft meebeleefd. Zonder hem was dat boek er trouwens nooit gekomen. Duizend keer liever had ik het duizend keer in de Noordzee gegooid.

Het is alweer dankzij mijn echtgenoot, het grootste wonder in mijn leven, dat ik aldus deze grootste sprekersdroom  ‘kan’ waarmaken.

Zonder ultieme verwerking van mijn immens groot trauma, zou ik nog altijd in angstige ontkenning leven, zou ik nog altijd geen woord over mijn verleden over mijn lippen krijgen en zou ik bij de minste opmerking van anderen – uit onwetendheid of uit wezenloos onbegrip voor echte smart – zijn blijven afsterven, telkens een beetje doodser, zoals ik me twintig jaar lang van binnen heb gevoeld.

Na twintig jaar strijd, en een tergend zwaar verwerkingsproces, stap ik op 16 december aanstaande puur en echt de schijnwerpers in, en neem ik voor het eerst de pijnlijkste woorden uit mijn bestaan in de mond.   

Hartelijke groet,

Aniana

3 Comments

 • Hans Oud schreef:

  Beste Aniana,

  Je geschreven woorden dragen de klank van uiting in het proces dat werking mocht krijgen in de omschreven nieuwe volgorde. De volgorde die nu bepaald is door de route die wordt afgelegd vanuit binnen naar buiten. Vanuit het diepste binnenste naar het uiteindelijk kunnen uitspreken van de meest pijnlijke woorden in je bestaan, zoals je dat zelf op een zo specifiek duidende manier hebt geschreven. Naar mijn mening raak je daarmee in de goede zin van het woord het door veel mensen zo begeerde omslagpunt welk punt de basis is van de route naar herstel dan wel genezing. Ik heb diep respect voor de zorgvuldigheid waarmee je juist díé woorden kiest die ‘ook’ voor anderen helpend kunnen zijn en mede in die zin heb ik zorgvuldig willen aansluiten in mijn reactie op je zo persoonlijke ‘message to the world’ van 8 december 2018. Het bericht waarop mijn reactie een tijdje heeft gewacht vanwege míjn zorgvuldigheid die ik probeerde te betrachten waar het gaat om te mógen ingaan op het zo persoonlijk karakter van dát wat je zo prachtig hebt verwoord …

  Hartelijke groet,
  Hans Oud.

  • Aniana schreef:

   Beste Hans,

   Sinds mijn website in het leven werd geroepen, heb ik jou mogen leren kennen als trouwe, én diepgaand-begrijpende lezer van wat ik schrijf, en nog brengen wil. Het is dan ook telkens weer een groot plezier jouw comments te lezen op mijn schrijfsels, op mijn plannen.
   Ik heb tijdens mijn TEDx Talk wel degelijk de allermoeilijkste woorden uit mijn bestaan uitgesproken, voor het eerst in twintig jaar.
   Het was zo ongelooflijk bevrijdend, en ik hoop jou, en elke andere geïnteresseerde lezer snel die woorden te kunnen laten beluisteren en tot zich te nemen.
   Zodra TED worldwide de video’s vrij geeft, horen jullie uiteraard onmiddellijk van mij!

   Ik kijk uit naar meer van jouw comments, feedback of wie weet, wel een persoonlijke ontmoeting op een of andere lezing, in het nieuwe jaar.
   Alvast een prachtig 2019 gewenst!

   Hartelijke groet,
   Aniana

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in

... en beleef alles mee in avant-première.

Taalkeuze Brief

Check even je mail om je inschrijving te bevestigen.

Pin It on Pinterest

Share This